Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szülőföldem Tápióság – erdei iskola az 5. osztályban

2012.06.13

Kicsit mogorva időjárásban zajlott az ötödikesek erdei iskolai programja, de ennek ellenére minden program sikeresen lezajlott. Ebben az évben is sikerült új programmal gazdagítani a helytörténeti sétát, a néprajzi és népviselet bemutató mellett a Vadvirág nyugdíjas klub nagyon finom népi eledelekkel: gölödin levessel és mákos nudlival várta a gyerekeket. A frissen készült finom ebédnek nagyon örültek a gyerekek. Köszönjük szépen Margitka néninek, Piroska néninek és Ilonka néninek a közreműködését.

Az első napon a tanösvény bejárása során megismerkedtek a gyerekek a Földvár történelmével, régészeti hagyatékéval. A gyurgyalag fészkelő teleppel, a Cimbáld – rét ürgekolóniával, a Káposztás kertek és a Tápió élővilágával. A Nagy - réten növényhatározási feladatokat teljesítettek. Megismerkedtek a Tápió-Hajta Tájvédelmi körzet védett értékeivel. A helytörténeti séta alkalmával meglátogattuk a kovácsműhelyt, melyet köszönünk Veszeli Jánosnénak és Bartuczné Anikának. Megismerkedtek a templomunk történetével és községünk legidősebb épületeivel. A séta és terepgyakorlat lebonyolítását köszönjük szépen Janosik Béláné Györgyi néninek, aki évek óta segíti ezt a programot.
A harmadik napon a nagy túra következett a csodálatos Dolláros réten át a Török – hídhoz. Megismerhették a gyerekek a híd történetét és az elpusztult Zsiger település helyét. Mire az Úri halastóhoz értünk már verőfényes napsütésben volt részünk.
Bízunk benne, hogy gyermekeink sok új élménnyel gazdagodtak, és szülőföldjük behatóbb ismerete által környezetüket óvó fiatalok lesznek.